tisdag 17 maj 2011

Bygglovsritning för garage

Äntligen efter ett par timmars knåp i programmet Home Plan Pro så är äntligen bygglovsritningarna för garaget klara. Vi ska gjuta grunden och bygga garaget själva. En del av byggnaden kommer att vara förråd samtidigt som att det i och med takstolar med ramverk kommer att vara möjligt att även förvara saker på "vinden" till garaget. Garaget ska byggas på en platta på mark.

En del användbara saker när man ska rita bygglovsritningar är förutom gratisversionen av ovanstående program (dock endast giltigt i 30 dgr) formler för att beräkna lutningen på taket och dess höjd. Att veta att summan av vinklarna i en triangel blir 180 grader är också ganska användbart eftersom man vet att en av vinklarna är 90 grader. En viktigt formel är Pythagoras sats där man kan räkna fram c (hypotenusan) givet att man vet kateterna (b och a). Vet man inte dessa så kan man använda sig av formel för tangens där man kan räkna ut b om man vet antal grader i vinkeln mellan a och c. Tan grader= b/a vilket även ger b=tan grader x a. Det finns även en sida på nätet som räknar ut detta NP Nilsson beräkningshjälp. På denna sida kan man räkna ut hur mycket taket lutar, nockhöjd samt takfallet.  



Så här blev i alla fall ritningarna till garaget. Nu ska garaget bara ritas in på nybyggnadskartan så att vi har en så kallad situationplan att skícka med till ansökan om bygglov. Vi planerar att gjuta grunden till hösten för att påbörja byggandet till våren 2012 då vi just nu har fullt upp med stenläggning, trädgården och planering av altan.