fredag 19 mars 2010

Disk- och tvättbänksblandare


Disk- och tvättbänksblandare Ecosafé FMM 8001-0000

Bubbelbadkar


Bubbelbad från Scandicryl/Casper bad 140x140 cm. Vattenpåfyllning via vattenfall och undervattens-belysning. Plats för två personer och är utrustad med fyra st massagestrålar i sidan och fyra st i ryggen. Kranpaket med utdragbar handdusch. Vi hade också kunnat tänka oss en steamer men för barnens skull blev det ett bubbelbad. Det är skönt att kunna bada om man vill även om den säkerligen är jobbig att rengöra och dyr att fylla.

Tvättbänk

Tvättbänken köpte vi på Coop Bygg. Den är vitlackerad, har tre trådkorgar och avloppsrör med tvättmaskinsanslutning. Till den köpte vi en tvättställsblandare; Ecosafe FMM 8001-0000 som köptes på Bauhaus.

Kakel

                                               

Från Konradssons Kakel klinkers Marte Emperador till den stora toaletten. Passar till vår bruna badrumsmöbel från Noro. Vi har ännu inte bestämt oss om det ska vara plattor som är 30x30 cm eller 30x60 cm. Vid golvbrunnen är det emellertid krav på att plattorna inte får vara större än 20x20 cm och denna storlek finns inte i detta kakel. Vid golvbrunnen kommer vi då bli tvingade att sätta kakel av storleken 15x15 cm. Det är därtill ett pristillägg för att sätta större plattor än 20x20 cm.

Centraldammsugare


                                            

Valet av centraldammsugare föll på Canvac Basic då denna dammsugare enligt Energimyndigheten var något bättre i test än Allaway. Det krävdes nästan 20 meter rör, då de skulle upp på vinden i ryggåstaket och sedan ner igen. Vi valde två sugdosor. Dessa placerade vi utanför tvättstugan respektive i snedvägen i hallen. Fördelen med centraldammsugare är många. Dels renar den luften, dels förstör man inte möblerna med en dammsugare dragandes efter sig.

Badrumsmöbler


Hafa Moon 56 cm till den lilla toaletten, med spegelskåp. Kändes som ett bra val att välja vitt då man kan kombinerat det till vilket kakel som helst. Tanken med spegelskåpet är det behövs mer utrymme eftersom underskåpet inte är så stort. Handfatet är av porslin vilket håller mer än gjutjärnsmarmor.



Noro Star till den stora toaletten, handfatet är av gjutjärnsmarmor. Vi får se om vi kanske även köper högskåpet till. Spegeln har tre halogenlampor upptill och två nedtill, på detta sätt behöver man inte några spotlight på toaletten. Man kan välja att bara ha dessa tända.

Tvättställsblandare













Valet stod mellan Fm Mattsson 8053-00 och Mora Cera. Valet blev Mora Cera (den högra bilden) till de bägge toaletterna eftersom de har ESS som ger en varmvattenbesparing med 30 % samtidigt som vi tycker att de är finare än Fm Mattssons blandare. Det finns ett väldigt användbart test på Moras hemsida som visar hur mycket pengar man egentligen kan spara med bland annat rätt tvättställsblandare. Dessa är inköpta på Rinkaby Rör.

Fasad sydost




Åt detta håll ligger husets kök med en utsikt över skogen. Vi har placerat huset åtta meter in från gränsen så att vi även ska kunna ha en utesida även på denna sida.

Fasad sydväst

Fasad nordväst


På denna sida kommer vi att ha vårt vardagsrum med vinkel. Tanken är att denna sida är den som är mest insynsskyddad eftersom området bakom vår tomt inte kommer att bebyggas utan vara gemensamhetsområde. Vinkeln kändes som ett måste, då man annars får svårt att få plats med ett matsalsbord. Det ger dessutom ett helt annat intryck utifrån. Med de båda sidofönstrena får man maximalt ljusinsläpp.  

Fasad nordost


På denna sida ligger ingången till tvättstugan. Det är på denna sida som vi planerat att bygga vårt garage. Det kommer även att ge visst skydd mot insynen från våra grannar. Garaget ska vara kring 40 kvadratmeter och även ha en förrådsdel.

Vinkeln & takstolar


Huslevererans















Fredagen den 5 mars klockan 07:00 kom äntligen huset. Samtliga gavlar sattes ihop inom loppet av bara några timmar. Det är helt otroligt att allting redan är färdig monterat vid leveransen. Till skillnad från ett lösvirkes hus så är det en fördel att hela huset byggs under tak. Denna morgon var det jätte kallt, närmare bestämt -7 grader.

Förberedelse inför husleverans




Förberedelse inför husleverans. En massa byggställningar och annat smått och gott.

Grunden






Efter det att grunden hade gjutits skulle det ju självklart till att snöa.

Schaktning & fyllning av tomt

Flygfoto på kvarteret & vår tomt


Flygfoto över vår tomt.

Planlösning & fasadritningar




Eksjöhus villa Lyckan med vinkel


Vi har valt att spegelvända den ursprungliga villan Lyckan, enligt bilden ovan, då detta passade bättre ihop med vår tomt samt placeringen av det framtida garaget.




Ursprunglig planlösning villa Lyckan med vinkel.


Bygglov

Eksjöhus skötte allt kring vårt bygglov. Det gick väldigt smidigt, huset ritades in på en så kallad nybyggnationskarta. Ansökan gjordes den 7 oktober 2009 och beviljades redan den 17 oktober. Vi hade trott att det skulle ta mycket längre tid. Från början var tanken att vi även skulle söka bygglov för ett garage samtidigt som huset, men eftersom vi inte hunnit bestämma oss för vilket garage vi kommer att bygga får vi göra detta seperat.

Tomten


Tomten som vi fått erbjudande av kommunen att köpa. Kommunen släppte sex tomter på samma gata och eftersom vi stod högst upp i tomtkön fick vi välja tomt först. Vi bestämde oss för den som ligger längst in från vägen och är näst störst av tomterna (904 kvadratmeter). 

Bloggen

Välkomna till denna blogg. Denna blogg handlar om vårt byggande av ett "Lyckan Vinkel". Huset är ett Eksjöhus i deras Egna Hem serie. Det är 138 kvadratmeter, har fyra sovrum och en planlösning med en separat "ungdomsdel". Man kan bland annat välja till ryggåstak och braskamin, vilket vi gjort.